Структурно-семантичний та функціональний аналіз дієслів, що позначають просторове переміщення людини на землі, у повітрі та у воді (на матеріалі англійської та української мов).

Автор(и)

  • O. S. Manko 

Ключові слова:

локативність, локативні дієслова, простір, семантика

Анотація

У даній роботі проаналізовано локативні дієслова в українській та англійській мовах. Методологічною основою роботи є два типи лінгвістичного аналізу: структурно- семантичний та функціональний аналіз; зіставний та описовий методи.У результаті проведеного дослідження в залежності від структурної семантики об’єкта було виділено чотири основні групи локативних дієслів, а саме: переміщення людини на землі, у воді, в повітрі, та у декількох площинах. В обох мовах розподіл на групи представлений в різних пропорціях.

Посилання

Лайонз Дж. – Лингвистическая семантика. Введение, 2003. – С. 343–345.

Яковлев В. П., Кохановский В. П. История философии. Р. на Д.: 2003.

Ахманова, О. С. Словарь лингвистических терминов / О. С. Ахманова. – Москва: КомКнига, 2007. – 576 с.

Бондарко А. В. Посессивность / А. В. Бондарко // Теория функциональной грамматикиграмматики. Локативность. Бытийность. Посессивность. Обусловленность / [редкол. : А. В. Бондарко (отв. ред.) и др.]. –– СПб. : Наука, 2008.

Лайонз Дж. Введение в теоретическую лингвистику / [пер. с англ. яз. под ред. и с предисл. В. А. Звегинцева] / Дж. Лайонз. –– М. : Прогресс, 2010.

Всеволодова М. В. Способы выражения пространственных отношений в современном русском языке/ М. В. Всеволодова, Е. Ю. Владимирский.– Москва: Русский язык, 2008.– 288 с.

Гак В. Г. Пространство вне пространства // Категоризация мира: пространство и время. М.: «Диалог-МГУ», 2000.

Жлуктенко Ю. О. Порівняльні дослідження з граматики англійської, української, російської мов / Ю. О. Жлуктенко. –– К. : Наук. думка, 1981.

Вихованець І. Р., Городенська К. Г., Грищенко А. П. Граматика української мови / І. Р. Вихованець, К. Г. Городенська, А. П. Грищенко.– К. : Рад. шк., 1993.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія