Проблема творчої реалізації митця у драмі Володимира Винниченка «Чорна Пантера і Білий Ведмідь».

Автор(и)

  • S. V. Umanets 

Ключові слова:

митець, драма, психологізм, художній експеримент, творча реалізація

Анотація

У статті увагу зосереджено на художньому осмисленні проблеми творчої реалізації митця у драмі Володимира Винниченка «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», з’ясовано, що родина для художника була і джерелом натхнення, і путами, що сковували його творчу діяльність. Експеримент, до якого вдалася дружина митця, лише на певний час згладив суперечності в родині, проте не розв’язав основного конфлікту. Пошуки натхнення і не бажання поступитися своїми мистецькими інтересами призвели в родині художника до трагічного кінця: смерті сина та знищення картини, що була для митця такою ж дитиною, як і син.

Посилання

Атрощенко Н. М. В. К. Винниченко. Життя і творчість, громадська і політична діяльність // Вивчаємо українську мову та літературу : науково-методичний журнал / ТОВ Видавнича група «Основа». – Харків, 2013. – № 7 (335). – С. 6–11.

Голик О. Винниченко-драматург / О. Голик, Т. Яровенко // Українська мова і література в школах України : щомісячний науково-методичний та літературно-мистецький журнал / М-во освіти і науки України ; ДІВП Вид-во «Педагогічна преса». – Київ, 2016. – № 10 (162), жовтень. – С. 47–49.

Починок Л. І. Драма В. Винниченка «Чорна Пантера і Білий Медвідь» у світлі християнських істин // Іван Огієнко і сучасна наука та освіта : науковий збірник / М-во освіти і науки України ; Кам’янецьПодільський нац. ун-т ім. І. Огієнка ; Центр огієнкознавства ; Всеукр. Т-во Івана Огієнка. – Кам’янецьПодільський, 2013. – C. 124-127.

Свірська Ж. Елементи психологічного аналізу персонажів п’єси В. Винниченка «Чорна пантера і Білий медвідь» // Літературознавчі студії : збірник наукових праць / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Інт філол. – Київ, 2011. – [Вип. 1]. – С. 202–207.

Винниченко В. К. Чорна Пантера і Білий Медвідь : драми / Володимир Винниченко. – Київ : Знання, 2014. – 253, [1] с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія