Приватні грошові перекази в Україну як аспект фінансової безпеки держави.

Автор(и)

  • V. O. Korolenko 
  • O. V. Poroshyna 

Ключові слова:

фінансова безпека, грошові перекази, трудові мігранти, платіжні системи, іноземні інвестиції

Анотація

У дослідженні визначена роль приватних грошових переказів в Україну в контексті фінансової безпеки держави. Проаналізовано динаміку та географічну структуру грошових транзакцій за новою методикою НБУ, яка додатково включає неофіційні джерела надходження. Сформована динаміка валютних переказів за каналами надходження, а саме через банки, міжнародні платіжні системи та неофіційні канали. Також виявлена залежність між напрямами трудової міграції та країнами надходження валюти. В статті визначено основні цілі використання отриманих грошових переказів від мігрантів. Висвітлено 5 найбільших платіжних систем для переказу коштів в Україну та за її межі за 2017 рік. Виділені основні проблеми валютного та грошово-кредитного ринків, а також шляхи мінімізації залежності України від приватних грошових переказів.

Посилання

Національний банк України [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://bank.gov.ua

Міжнародна організація з міграції [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://iom.org.ua

Міграція в Україні: факти і цифри / Укладено Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні. – К., 2016. – 32 с.

Мачугіна М. В. Аналіз валютної безпеки як складової фінансової безпеки України / М. В. Мачугіна // Ефективна економіка. – 2016. – № 3. [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4854

Росія обмежує грошові перекази в Україну [Електронний ресурс] // BBC. – 2017. – 22 березня. – Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/news-39353255

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

Гладких Д. М. Приватні грошові перекази в Україну в умовах розвитку цифрової економіки: аспект фінансової безпеки держави / Д. М. Гладких // Стратегічні пріоритети. – 2017. – № 4 (45). – С. 82–90.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економічні науки