Семантичні особливості оцінної сенсорної лексики в оглядах українських страв та продуктів харчування (на матеріалі YouTube відео англомовних блогерів).

Автор(и)

  • V. V. Holovenko

Ключові слова:

сенсорна лексика, оцінка, суб’єкт оцінки, об’єкт оцінки, знак оцінки

Анотація

Стаття присвячена аналізу семантичних особливостей сенсорної лексики англійської мови із семою оцінки. Дослідження здійснюється на матеріалі відео англомовних блогерів, розміщених на платформі YouTube, що дозволяє розглянути особливості вживання сенсорної лексики в розмовному дискурсі з урахуванням суб’єктивного оцінного ставлення до характеристики українських страв та продуктів харчування. Шляхом застосування методу суцільної вибірки, компонентного аналізу, описового та кількісного методів здійснюється виокремлення мовних одиниць із загально- та частковооцінним значенням та їхнє групування на лексеми із позитивним та негативним знаком оцінки, де значно переважає позитивна оцінка.

Посилання

Яровая Е. Ю. Лингвокультурологические особенности прилагательных полимодальных ощущений во французском, английском и русском языках. Научные ведомости. Серия Гуманитарные науки. 2015. № 12 (209). Вып. 26. С. 74–83.

Бубырева Ж. А. Когнитивные основы номинаций осязательного восприятия (на материале русского, французского, английского языков) : автореф. дисс. … канд. филол. наук : 10.02.19. Белгород, 2011. 23 с.

Буяр І. Є. Лінгвістична категорія оцінки: оцінювання досягнутого у вітчизняній лінгвістиці Наукові записки. Серія «Філологічна». 2009. Випуск 11. С. 145–149.

Матковська О. Перспективи лінгвістичних досліджень блогів. Людина. Комп'ютер. Комунікація : збірник наукових праць. Львів : Видавництво Львівської політехніки. 2015. С. 128–131.

Samuel and Andrey – Travel and Food Videos [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/R012xnuZ094

Jamesyboy Experiment [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/zdH-TAU29xE

emmymedeinjapan [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/GdIRXFZXKv8

Matty Ice Reviews [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/DM6QGUnecIU

Семашко Т. Ф. Перцептивний і неперцептивний зміст етнокультурних стереотипів смакового модусу сприйняття. Одеський лінгвістичний вісник. 2015. № 6. С. 75–79.

Рузин И. Г. Модусы перцепции (зрение, слух, осязание, обоняние, вкус) и их выражение в языке : автореф. дисс. … канд. филол. наук : 10.02.19. Москва, 1995. 21 с.

Арутюнова Н. Д. Типы языковых значений. Оценка. Событие. Факт. М. : Наука, 1988. 341 с.

Вольф Е. М. Функциональная семантика оценки. М. : Комкнига, 2006. 280 с.

Островська О. М. Лінгвостилістичні засоби реалізації категорії оцінки (на матеріалі американської художньої прози) : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.02.04. Львів, 2001. 31 с.

Кузенко Г. М. Структурно-семантичні та комунікативно-прагматичні особливості емотивних висловлювань негативної оцінки: функціонування : дис. … канд. філол. наук : 10.02.04. Київ, 2006. 211 с.

Коротун О. О. Семантика оцінки в номінаціях особи. Ономастика і апелятиви: збірник наукових праць. 2001. Вип. 14. С. 86-92

Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970–1980). URL : http://sum.in.ua/

Longman Dictionary of Contemporary English / [S. Bullon, A. Gadsby, etc. (eds.)]. Edinburg : Pearson Education Limited, 2014. 2161 p.

Михальченко М. Нейтральне для оцінки в аксіологічному просторі української мови. Лінгвістичні студії: Збірник наукових праць. 2012. Вип. 25. С 130–133.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія