Професійна етика аудитора в Україні та світі.

Автор(и)

  • M. O. Bondarchuk

Ключові слова:

аудитор, аудиторська діяльність, професійна етика, Міжнародна федерація бухгалтерів, Кодекс професійної етики

Анотація

З огляду на значну роль незалежного аудиту як форми суспільного контролю достовірності інформації значущих суб’єктів господарювання обґрунтована важливість дослідження етики професійного бухгалтера. Метою даної роботи є порівняльний аналіз регулювання етики незалежного аудитора в Україні та за кордоном з точки зору пошуку можливих шляхів вдосконалення. В статті досліджені принципи етики аудитора за міжнародними вимогами та з точки зору імплементації Кодексу етики професійних бухгалтерів Міжнародної федерації бухгалтерів у вітчизняне законодавство. Розгляд сутності професійного регулювання аудиторської діяльності у Великобританії та США дозволив сформувати особливості вітчизняного регулювання професії та розробити напрями його удосконалення. За результатами дослідження зроблені висновки, запропоновані напрями подальшої розробки проблеми.

Посилання

Гавриловський О. С., Гавриловська Л. М. Регулювання аудиту в країнах ЄС та перспективи його розвитку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2017. Випуск 15, частина 1. С. 68–71.

Бондар В. П. Системи організації та регулювання аудиторської діяльності країн світу. URL : http://pbo.ztu.edu.ua/article/viewFile/67215/62867.

Подолянчук О. А. Державне регулювання аудиторської діяльності та незалежного аудиту в Україні. URL : http://repository.vsau.org/getfile.php/9311.pdf.

Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг. Видання 2016–2017 рр. URL : https://www.apu.net.ua/component/content/article/2-uncategorised/1151- miznarodni-standarti-kontrolu-yakosti-2016-2017.

Кодекс етики професійних бухгалтерів. URL: http://195.78.68.18/minfin/control/uk/archive/ docview?typeId=81038&search_param=%EA%EE%E4%E5%EA%F1+%E5%F2%E8%EA%E8&searchDocarch=1 &search.

Financial Reporting Council. URL : https://www.frc.org.uk.

U.S. Securities and Exchange Commission. URL : https://www.sec.gov.

Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність: Закон України від 21.12.2017 р. № 2258- VІІІ. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2258-19.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економічні науки