Осучаснення обліку трудових відносин: електронні трудові книжки

Автор(и)

  • О. М. Петровська

Ключові слова:

трудові відносини; трудова книжка; електронна трудова книжка

Анотація

У дослідженні окреслено сучасний державний підхід до порядку обліку трудової діяльності працівників шляхом введення електронних трудових книжок. Описано історію документів, що є прототипом трудової книжки, зауважено на важливості врахування сучасних тенденцій обліку трудової діяльності працівників в інших країнах. Акцентовано увагу на змінах у законодавстві України щодо осучаснення обліку трудових відносин. Представлено мобільний застосунок «Пенсійний фонд», що забезпечує користувачу доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України у зручному форматі. Зроблено висновки, що трудова книжка більше не буде основним документом про трудову діяльність в Україні.

Посилання

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1217- 20#Text (дата звернення 11.03.2023).

Савчук В., Пеньковська С. Електронні трудові книжки: надія є? Юридична газета. № 21 від 10 листопада 2020 р. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/trudove-pravo/elektronni-trudovi-knizhki-nadiya-e.html (дата звернення 09.03.2023).

Електронна трудова книжка. Офіційний портал. Державна служба України з питань праці. URL: https:// dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/elektronna-trudova-knyzhka-pro-shcho-varto-znaty-robotodavtsiam-i-pratsivnykam/ (дата звернення 10.03.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Природничі та технічні науки