Конституційна скарга та її місце у механізмі захисту прав і свобод людини.

Автор(и)

  • V. S. Pyrohov
  • I. S. Shchebetun

Ключові слова:

конституційна скарга, інструмент захисту, Конституційний Суд України, основні права та свободи особи, конституційна юстиція, ефективний механізм захисту, функції конституційної скарги

Анотація

Статтю присвячено дослідженню актуальних питань функціонального призначення конституційної скарги та її місця у юридичному механізмі захисту прав та свобод особи. З’ясовано ключові функції цього правового феномену в демократичній та правовій державі, запропоновано та обґрунтовано їхню класифікацію за критерієм впливу суб’єктів права на реалізацію його функціональних напрямів. Акцентовано увагу на визначальній ролі цього інституту в системі юридичних гарантій забезпечення конституційних прав і свобод особи та відзначено його переваги у порівнянні з іншими правозахисними інструментами, що були доступними до запровадження в Україні прямого індивідуального доступу до конституційного правосуддя. Методологічну основу дослідження становлять емпіричний, системний методи, а також метод юридичної герменевтики.

Посилання

Селіванов А. О., Євграфов П. Конституційна скарга громадян в реаліях сучасності. Право України. 2003. № 4. С. 80–85.

Гультай М. М. Функціональні характеристики інституту конституційної скарги та модель його впровадження в Україні. Вісник Конституційного Суду України. 2011. № № 4–5 С. 185–193.

Витрук Н. В. Конституционное правосудие. Судебное конституционное право и процесс. М. Закон и право, ЮНИТИ, 1998. 376 с.

Портнов А. В. Становлення і розвиток конституційного судочинства в Україні: теоретичні і практичні проблеми: дис. ... докт. юрид. наук. К., 2009. 474 с.

Banaszak B. Modele skargi konstytucyjnej. Skarga konstytucyjna. Praca zbiorowa pod red. Janusza Trzcinskiego. Warszawa : Wydawnictwo Sejmowe, 2000. 230 s.

Петришин О. В. , Барабаш Ю. Г., Серьогіна С. Г., Бодрова І. І. Проблеми і перспективи запровадження індивідуальної конституційної скарги в Україні: монографія. К.: Атіка-Н, 2010. 108 с.

Суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук : Суди загальної юрисдикції часто не бачать фундаментальної природи конституційних прав та застосовують лише закони URL: http://zib.com.ua/ua/126549-suddya_ksu_stanislav_shevchuk_suddi_chasto_ne_bachat_fundame.html

Гецко М. М. та ін.Інститут конституційної скарги як засіб захисту основних прав і свобод: порівняльно-правовий аналіз; за заг. ред. Гецко М. М., Бисаги Ю. М., Бєлова Д. М.; Міністерство освіти і науки України; ДВНЗ «Ужгор. нац. ун-т». Ужгород: «Гельветика», 2015. 228 с.

Garlicki Leszek. Polskie prawo konstytucyjne. Zarys wykladu. Wyd. 12. Warszawa, 2008. 431 s.

Maunz T., Schmidt-Bleibtreu В., Klein F., Bethge H. Bundesverfassungsgerichtsgesetz, Loseblatt. Stand, 2005. 463 s.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Історія, філософія, право