Роль держави у забезпеченні безпечності та якості сільськогосподарської продукції.
Ключові слова:
сільськогосподарська продукція, безпечність та якість продукції, державне регулювання, державний контроль, відповідальність.Анотація
У статті досліджено національне законодавство, яке передбачає механізм впливу держави щодо забезпечення безпечності та якості сільськогосподарської продукції. Звернено увагу на потребу переглянути національні стандарти відповідно до міжнародних та європейських стандартів. Запропоновано напрями вдосконалення законодавства України до вимог законодавства Європейського Союзу у сфері використання ГМО.Посилання
Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24 червня 2004 року № 1877-IV. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15 (дата звернення 07.04.2019).
Аграрне право України: Підручник / за ред. О. О. Погрібного. Київ : Істина, 2007. 448 с.
Господарський кодекс України: Закон України від 16 січня 2003 року № 436-IV. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15 (дата звернення 07.04.2019).
Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення 07.04.2019).
Бугера С. І. Державне регулювання якості сільськогосподарської продукції: організаційно-правовий аспект. Бюлетень Міністерства юстиції України. 2011. № 8–9. С. 65–72.
Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин: Закон України від 18 травня 2017 року № 2042-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19 (дата звернення 07.04.2019).
Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів: Закон України від 31 травня 2007 року № 1103-V. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1103-16 (дата звернення 07.04.2019).