Інтерсуб᾿єктний діалог в експериментальному романі Леоніда Скрипника «Інтелігент».

Автор(и)

  • K.M. Shakh

Ключові слова:

авангардизм, експериментальний роман, автор, читач, гра з читачем, художній прийом

Анотація

У статті проаналізовано ігрову взаємодію автора з читачем в експериментальному романі Л. Скрипника «Інтелігент». Визначено, що у романі гра з читачем реалізується через деструкцію традиційного наративу та синтез різноманітних видів мистецтв, зокрема літератури та кіно. Встановлено, що гра з читачем у романі присутня також на графічному та інтертекстуальному рівнях, і виступає основним засобом творення іронії.

Посилання

Капленко О. М. Феномен «сценарного» стилю оповіді авангардиста Леоніда Скрипника. Наукові записки. Серія «Філологічна». 2008. Вип.10. С. 321–333.

Дорошенко К. С. Мовна гра як теоретична проблема. Літературний процес: методологія, імена, тенденції. 2014. № 4. С. 140–143.

Жигун С. В. Гра як художній прийом в епічному тексті (на матеріалі прози українських письменників 10–20-х років ХХ ст.): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук: спец. 10.01.06 – теорія літератури / Жигун Сніжана Віталіївна; Київський нац. ун-т. ім. Т. Шевченка. Київ, 2009. 25 с.

Скрипник Л. Інтелігент. Х. : Пролетарій. 1929. 92 с.

Хомич Ю. В. Реалізація мовної гри в романі «Інтелігент» Л. Скрипника. Науковий вісник МДУ імені В. О. Сухомлинського. Філологічні науки (літературознавство). 2015. № 1 (15). С. 221–224.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Філологія, журналістика, психологія