Декілька слів про римського імператора Калігулу

Автор(и)

  • М. Ю. Чурбанова 

Ключові слова:

давній Рим; античність; римське право; Цезар; Калігула

Анотація

Чимало написано про династію Юліїв-Клавдіїв, яку по-різному характеризує історіографія, але одностайно сходиться в одному – неоднозначності цієї династії. Саме такою неоднозначною особистістю, і аж не як винятком, був Гай Юлій Цезар Август Германік. Дослідники традиційно оцінюють його діяльність негативно. Але якщо античні історики залишили лише несхвальні відгуки про імператора, то сучасні фахівці намагаються надати йому об’єктивніші оцінки. Необхідно спиратися на римську історіографію, але розуміючи їхню специфіку, надавати неупереджену характеристику. В цьому й полягає актуальність даного дослідження. Стаття розгляне прихід до влади молодого представника династії ЮліївКлавдіїв, спираючись на праці безпосередніх свідків та повідомлення вже більш пізніх часів. Методологічною основою роботи є ретроспективний підхід, принцип історизму, наукової об’єктивності, критичного та структурно-системного підходу до літературної та джерельної бази роботи. Специфіка досліджуваної проблеми передбачає застосування порівняльно-історичного й історико-системного методів.

Посилання

Дион Кассий Коккейян. История кесарей. Книги LVII–LXIII. «Истории римлян» (перевод В. Н. Талаха). Киев : Куприенко, 2013. 239 с.

Евтропий. Краткая история от основания города. РОССПЭН, 1997. 203 с.

Светоний. Жизнь двенадцати цезарей. Книга четвертая. AnchientRome: веб-сайт. URL: http://ancientrome.ru/antlitr/t.htm?a=1354643464#n70.

Сенека. О милосердии (перевод М. Браш). Азбука:Классика, 2018. 352 с.

Тацит. Книга VI. Анналы. AnchientRome : веб-сайт. URL: http://ancientrome.ru/antlitr/t.htm?a=1347015000

Balsdon J. P. V. D. The Emperor Gaius (Caligula). Westport: Greenwood Press, 1977. 243 p.

Barrett A. Caligula: the corruption of power. London: Batsford, 1989. 334 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-23

Номер

Розділ

Історія та міжнародні відносини