Динаміка ендоглюканазної активності культурального фільтрату штаму К-1 Irpex Lacteus (fr.) fr в залежності від джерела вуглецю та його концентрації в живильному середовищі
Abstract
В якості джерела вуглецю використані: мікрокристалічна целюлоза, глюкоза, сахароза, сорбіт, мальтоза, лактоза та фільтрувальний папір в концентраціях 2, 4, 6, 8 та 10 г/л. Додавання вказаних речовин до живильного середовища достовірно впливає на активність ендоглюканаз. Найвищі загальна та питома ендогюканазні активності по відношенню до ГЕЦ встановлено у культури К-1 1 I. lacteus при культивуванні на фільтрувальному папері (4 г/л). Максимум загальної ендоглюканазної активності КФ по відношенню до Na-КМЦ зафіксовано при використанні в якості єдиного джерела вуглецю мальтози (4 г/л), а максимум питомої ендоглюканазної активності по відношенню до Na-КМЦ - при використанні фільтрувального паперу (4 г/л).References
Анкудимова Н. В. Биохимические и физико-химические свойства ключевой тополитической эндоглюканазы целлюлазноо комплекса Chaetomium cellulyticum: дис. кандидата хімічних наук: 2000/ Наталия Владимировна Анкудимова.- 2000.- 116 с.
Билай В.И. Термофильные грибы и их свойства /В.И. Билай.-Киев:Наукова Думка, 1985,-172 с.
Рабинович М.Л. Прогресс в изучении целлюлолитических ферментов и механизм биодеградации высокоупорядоченных форм целлюлозы // М.Л.Рабинович, М.С.Мельник.;институт биохмии им. А.Н. Баха, 2000.-266с.
Синицын А.П. Биоконверсия лигноцеллюлозных материалов /А.П.Синицын,А.В.Гусаков, В.М.Черноглазов.; М.;изд-во МГУ,1995.-222с.
Билай В.И. Методы экспериментальной микологии / [ Дудка И. А., Вассер С. П., Элланская И. А. и др.] : под ред. В. И. Билая.- К.: Наукова Думка, 1982.-551 с.
Даниляк Н.И. Ферментные системы высших базидиомицетов / Н.И. Даниляк, В.Д. Семичаевский, Л.Г. Дудченко, И.А. Трутнева; под ред. Н.И. Даниляк. − Киев: Наук. Думка, 1989. − 280 с.
Заикина Н.В. Основы биотехнологии высших грибов: учеб. пособие для студ. обуч. по напр. Биология / Н.В. Заикина. − М.: Проспект науки, 2007. − 336 с.
Мухин В.А. Древоразрушающая активность некоторых грибов в естественных условиях / В.А.Мухин, Н.Т.Степанова // Микология и фитопатология.- 1975-С.267
Низковская О.П. Белки, ферменты и стерины базидиальных грибов (методы исследования) / О.П. Низковская, Г.Н. Антик.- Ленинград: Наука, 1979,-72с
Морозов А.И. Современное промышленное грибоводство / А.И. Морозов. − М.: АСТ, Сталкер, 2007. − 224 с.
Nelson N. A. Photometric Adaption of the Shomogyi Method for the Determination of Glucose. // Jornal of Biological Chemistry. – 1944. – V.153, №2. – р. 375-379.
Приседський Ю. Г. Статистична обробка результатів біологічних експерементів. / Ю. Г.Приседський.- Донецьк:Кассипея, 1991.- 210с.