Semantic features of the evaluative sensory lexis in the Ukrainian dishes and food products reviews (on the material of the English-speaking bloggers YouTube videos).
Keywords:
sensory lexis, evaluation, subject of evaluation, object of evaluation, mark of evaluationAbstract
The article is devoted to the semantic features analysis of the sensory lexis in the English language with the evaluation seme. The study is carried out on the material of the English-speaking bloggers videos, which allows to consider the peculiarities of the sensory lexis use in the conversational discourse, taking into account the subjective evaluative attitude to Ukrainian dishes and food products. By applying the method of sampling, component analysis, descriptive and quantitative methods, the language units with general and private evaluative meaning are distinguished, and the groups with the positive and negative evaluation are singled out.References
Яровая Е. Ю. Лингвокультурологические особенности прилагательных полимодальных ощущений во французском, английском и русском языках. Научные ведомости. Серия Гуманитарные науки. 2015. № 12 (209). Вып. 26. С. 74–83.
Бубырева Ж. А. Когнитивные основы номинаций осязательного восприятия (на материале русского, французского, английского языков) : автореф. дисс. … канд. филол. наук : 10.02.19. Белгород, 2011. 23 с.
Буяр І. Є. Лінгвістична категорія оцінки: оцінювання досягнутого у вітчизняній лінгвістиці Наукові записки. Серія «Філологічна». 2009. Випуск 11. С. 145–149.
Матковська О. Перспективи лінгвістичних досліджень блогів. Людина. Комп'ютер. Комунікація : збірник наукових праць. Львів : Видавництво Львівської політехніки. 2015. С. 128–131.
Samuel and Andrey – Travel and Food Videos [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/R012xnuZ094
Jamesyboy Experiment [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/zdH-TAU29xE
emmymedeinjapan [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/GdIRXFZXKv8
Matty Ice Reviews [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://youtu.be/DM6QGUnecIU
Семашко Т. Ф. Перцептивний і неперцептивний зміст етнокультурних стереотипів смакового модусу сприйняття. Одеський лінгвістичний вісник. 2015. № 6. С. 75–79.
Рузин И. Г. Модусы перцепции (зрение, слух, осязание, обоняние, вкус) и их выражение в языке : автореф. дисс. … канд. филол. наук : 10.02.19. Москва, 1995. 21 с.
Арутюнова Н. Д. Типы языковых значений. Оценка. Событие. Факт. М. : Наука, 1988. 341 с.
Вольф Е. М. Функциональная семантика оценки. М. : Комкнига, 2006. 280 с.
Островська О. М. Лінгвостилістичні засоби реалізації категорії оцінки (на матеріалі американської художньої прози) : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.02.04. Львів, 2001. 31 с.
Кузенко Г. М. Структурно-семантичні та комунікативно-прагматичні особливості емотивних висловлювань негативної оцінки: функціонування : дис. … канд. філол. наук : 10.02.04. Київ, 2006. 211 с.
Коротун О. О. Семантика оцінки в номінаціях особи. Ономастика і апелятиви: збірник наукових праць. 2001. Вип. 14. С. 86-92
Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970–1980). URL : http://sum.in.ua/
Longman Dictionary of Contemporary English / [S. Bullon, A. Gadsby, etc. (eds.)]. Edinburg : Pearson Education Limited, 2014. 2161 p.
Михальченко М. Нейтральне для оцінки в аксіологічному просторі української мови. Лінгвістичні студії: Збірник наукових праць. 2012. Вип. 25. С 130–133.