Structural and Semantic Peculiarities of Food and Dishes Nomination in the English Language YouTube Discourse

Authors

  • A.Yu. Roller

Keywords:

discourse; culinary discourse; culinarisms; structure; semantics; derivatives; non-derivative words

Abstract

The article is devoted to the analysis of structural and semantic features of food and dishes nomination. Culinary discourse is a special type of mass communication which characterizes the entire system of the food consumption, consisting of the following stages: food processing, preparation of food for cooking, the process of cooking and eating. The research is based on video files hosted on YouTube video hosting site. Food is one of the most popular topics in creating content in the digital area. The analysis allowed to identify the following structural types of culinary names: derived and non-derived; as well as 4 main semantic groups: food of plant origin, food of animal origin, cereals and flour products, beverages.

References

Залужна О., Холодюк О. Граматичні та прагмасемантичні особливості спонукальних висловлювань в англійськомовному публіцистичному дискурсі (на матеріалі заголовків статей онлайн версії The Guardian. Лінгвістичні студії Linguistic Studies : зб. наук. праць. Вінниця, 2020. Вип. 40. С. 101–111. DOI: http://dx.doi.org/10.31558/1815-3070.2020.40.1.8

Державецька І. О. Глютонічний дискурс: лексикографічний аспект. збірник наукових праць. Одеса : Одеський лінгвістичний вісник, 2014. С. 69−72.

Половинчак Ю. М. Кулінарно-гастрономічний дискурс соціальних медіа в процесах формування національної ідентичності. збірник наукових праць. К. : НБУ ім. В Вернадського, 2016. С. 93−99.

Олянич А. В. Когнитивная и лингвосемиотическая системы глюттонии : к разработке типологии знаков гастрономического дискурса. Филологические науки в МГИМО : сб. науч. тр. М. : МГИМОУниверситет, 2014. № 56 (71). С. 91−111.

Ермакова Л. Р. Глюттонические прагматонимы и национальный характер: на материале русской и английской лингвокультур. Белгород : Белгородский гос. нац. Исследовательский ун-т, 2011. 236 с.

Корольов І. Р. Поняття дискурсу в сучасному мовознавстві: визначення, структура, типологія. Studia Linguistica : збірник наукових праць. К., 2012. 21 с.

Жарски В. Анализ кулинарного дискурса (методологические заметки). URL: http://docplayer.ru/41317823-Valdemar-zharski-vroclav-polsha-analizkulinarnogo-diskursametodologicheskiezametki.html

Published

2021-11-15

Issue

Section

Філологія